Yayınlanma Tarihi 15.05.2019
Mizan Nasıl Hazırlanır?
İşletmeler belirli tarihlerde hazırladıkları üç farklı mizan türü bulunmaktadır. Bunları türlerine göre aşağıda sıralayarak nasıl hazırlandıklarını görelim.
Aylık Mizan: İsminden anlaşılacağı üzere işletmelerin aylık dönemler itibari ile hesap kalemlerinin bakiyelerini kontrol etmek amacıyla hazırladıkları tablodur. Burada amaç sadece hesap kontrolü yapmaktır.
Genel Geçici Mizan: İşletmelerin dönem sonlarında(31.12.20xx’de) envanter işlemlerine ve dönem sonu muhasebe işlemlerine başlamadan içerisinde bulunulan mali takvim yılını kapsayacak şekilde oniki aylık dönemde olağan muhasebe süreci içerisinde muhasebe kayıtlarına konu olan hesapların, kümülatif borç - alacak tutarları ile bu hesapların kalan bakiyelerini göstermek amacıyla hazırlanan mali tablodur.
Kesin Mizan: İşletmelerin genel geçici mizanının hazırlanmasının akabinde dönem sonu muhasebe işlemlerine konu olan mali olayların muhasebe kayıtlarına aktarılması, işletme aktifinde ve pasifinde yer alan kıymetlerin muhasebe dışı ve muhasebe içi envanterlerinin yapılarak hesapların nihai sonuçları üzerinden hazırlanan mali tablodur.
Mizanla birlikte bütün raporlarda en önemli konu raporu istenen verinin tarih aralığıdır, tarih aralığının parametrelere yanlış girilmesi bütün verinin yanlış gelmesine sebep olacak ve bilgi kullanıcılarını yanıltacaktır. Mizan hazırlanırken ihtiyaç duyulan bilgiler kapsamında kullanıcılar bir takım parametrelerde kullanıcılar tarafından oluşturabilmektedir. Bunlardan bir kaçını aşağıda sıralanmıştır;
- Çalışmayan hesaplar gelmesin
- Sadece borç bakiyesi verenler
- Sadece alacak bakiyesi verenler
- Sadece bilanço hesapları
- Sadece 6’lı hesaplar
- Sadece 7’li hesapları
- Önceki dönemden devir