Aşağıda yer alan hesaplama aracılığı ile farklı kağıt türlerine uygun ödeme için gereken vergi tutarını yayınlanmış güncel oranlar ile hesaplayabilirsiniz. Bunun için kağıt türünün hesaplanmasının ardından gerekli olan tutarı girmek ve hesapla butonuna basmak yeterli olacaktır.
Damga vergisi hesaplama aracı ile brüt tutar ile sözleşme içerisinde belirtilen süreye uygun ödenecek tutarın stopaj ile KDV dahil toplam bedeni girilmelidir. Örneğin; aylık brüt olarak ödenen kira bedeli sabit olarak 1200 lira ve sözleşme süresi 12 ay olarak belirlendiyse aşağı kısımda yer alan brüt tutar kısmına 14400 girilmelidir. Brüt kira tutarı bilinmiyor ise Stopaj hesaplama aracı kullanılarak kolay bir şekilde hesaplama yapılır.
Bazı yazılı olarak yer alan kağıtlar vergiye tabi tutulmaktadır. İlgili kanun içerisinde yer alan kağıtlar terimi, yazılarak imzalanan ya da imza yerine geçmesi mümkün olan işaretler koyulması sureti ile düzenlenen yapıdır. Bu sayede herhangi bir hususu ispat etmek ya da belirli bir şey için ibraz edilebilecek belgeler sayesinde elektronik ortamda kullanmak için manyetik ortam içerisinde ve elektronik veri şeklinde oluşturulmasını gösteren yapı damga vergisi olmaktadır.
Damga vergisi hesaplama için devlet tarafından belirlenen oranlar ve maktu tutarı bilmek gerekir. Nispi vergi adıyla bilinen damga vergisine tabi tutulan kağıtların bu noktada ihtiva ettiği para tutarının ilgili oran ile çarpılması sonucu hesap elde edilir. Maktu vergiye tabi tutulması söz konusu olan kağıtlar ise kağıt içerisinden bağımsız olarak yer alan sabit tutar ile tahsilatları gerçekleştirilmektedir.
Kira ve ikinci el olarak yer alan araçların devir sözleşmeleri harici olarak nispi vergiye tabi olan sözleşmelerin oranı 2020 yılında yüzde 0.948 oranında alınması yapılmaktadır.
Kira sözleşmesi sırasında yer alan kontratlardan alınacak tutar, kefillerin türüne ve brüt kira tutarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 2020 yılı içerisinde keyif olmadan yer alan sözleşmelerden yüzde 0.189 adi kefil olarak yer alan sözleşmelerden yüzde 1.137, müteselsil kefili olan sözleşmelerden ise yüzde 0.948 oranında bir tahsil söz konusu olmaktadır.
Kiracı ya da aracı devir alan kişilerin borçlarını ödememeleri durumunda aynen kendisi borçlu gibi borcun ödenmesine mecbur olan kişilere müteselsil kefili denir.
2020 yılı için yapılan düzenlemelerde alınabilecek en yüksek tutarın 3.239.556,40 TL olması belirlendi.
Mükellef olan kişiler kağıtları imza edenler olmaktadır. Resmi daireler içerisinde yer alan kişiler ile arasında olan işlemlere ait kağıtların vergisini kişilerin kendisi öder.
Yabancı memleketler ile beraber ülkede yer alan yabancı elçilik ile konsolosluklarda düzenlemeleri yapılan kağıtların vergisini ülkede bu kağıtlarını resmi dairelere ibraz edenlerin yanı sıra üzerinde devir ve ciro işlemlerini yapanların yanı sıra herhangi bir suret ile bu süreçte hükümlerinden yararlanan kişilerin ödemesi sağlanır. Fakat bunlardan herhangi ticari ya da mütedavil kağıt mahiyetinde bulunanlar olur ise bunları sadece satan, kabul eden ya da başka bir suret ile kullanan kişilerin ödemesi söz konusudur.
Yapılan kağıt düzenlemeleri üzerinde birden fazla sözleşme ya da işlem bulunması durumu söz konusu olabilir. Bunların tahsilat durumlarının her birinin ayrı ayrı yapılması sağlanır. Eğer bunlar biri birine bağlı olan işlemler ve biri birilerinden doğma durumlarsa en yüksek olan vergi alınmasını gerektiren akit ya da işlem üzerinden hesaplamaların yapılması söz konusu olacaktır. Fakat bu süreçte asıl işlemin akitlerinden de başka bir şahıs için eklenen akit ile işlemleri de ayrıca vergiye tabi tutmak gerekecektir.
Kağıtlar üzerine yer alan yazılı yabancı para birimleri Maliye Bakanlığına bağlı olarak tayin ve ilan edilmesi söz konusu olan fiyat üzerinden Türk parasına çevirme işlemleri yapılır. Bunun ardından para tahsilatı gerçekleşir.
Güncelleme Tarihi: 5.11.2021
Güncelleme Tarihi: 5.11.2021
Güncelleme Tarihi: 5.11.2021
Güncelleme Tarihi: 10.01.2022
Güncelleme Tarihi: 10.01.2022
Hesaplama araçlarımızı sizden gelen öneriler doğrultusunda geliştiriyoruz.
İhtiyaç duyduğunuz hesaplama aracı talebiniz ya da mevcut hesaplama araçlarımızla ilgili önerileriniz varsa aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.
En çok kullanılan benzer hesaplama araçları...
Finans, Hukuk, Sigorta, Muhasebe, Vergi, Matematik, Sağlık, Bilişim
Bilimsel Hesap MakinesiGüncelleme Tarihi: 5.11.2021