Mtv Hesaplama
MTV nedir?
Motorlu Taşıtlar Vergisinin kısaltmasına MTV denmektedir. Halk dilinde araç vergisi ya da bandrol olarak da belirtilmektedir. Otomobil, motosiklet, arazi araçları ve bunlara benzer öteki motorlu kara taşıtları da uçak, helikopter gibi araçlar da yıl içerisinde iki defa ödenmesi üzerine vergiye tabi tutulmaktadır. Araçların trafik sicil kayıtlarının yapılmasının ardından MTV ödemeleri başlamakta ve araçların trafik sicil kayıtları silinene kadar da düzenli bir şekilde ödemesinin yapılmasına devam edilmektedir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödeme mükellefiyeti ne zaman başlamaktadır?
Motorlu Taşıtlar Vergisi için ödeme mükellefiyeti motorlu kara araçları için aracın trafik siciline tescil edilmesi ile beraber başlamaktadır. Araç eğer trafik siciline yeni kayıt edilecek ve tescili yeni olacaksa bir de bunlar takvime göre ilk 6 ay içindeyse takvim yılı baştan, son 6 ayın içindeyse de son 6 aylık dönemin başından olacak şekilde başlamaktadır. Eğer araç tescilliyse ve trafik siciline kayıtlıysa devir veya temlik gibi durumlarda el değiştirecekse bu devir ilk 6 ay içerisinde yapılacaksa takip edilen son 6 ay içerisindeki dönemin başından son altı ayda ise takip eden takvim yılının başından (bir sonraki yıldan itibaren) başlayacaktır.
MTV hesaplaması nasıl yapılmaktadır?
Motorlu taşıtların vergilendirilebilmesi için 197 sayılı kanun maddeleri gereğince belirtilmiş olan tarifeler üzerinden belirlenme sağlanır. Yukarıda bulunan hesaplama aracımıza sizler de istenen bilgileri girerek MTV sorgulama işlemini kolay bir şekilde hesaplayıp MTV’yi öğrenebilirsiniz.
Araç yaşına göre MTV nasıl hesaplanır?
Buna ilişkin olarak vergi ödemelerinin bulunduğu senelerden aracın modeli çıkararak sonuca 1 eklemek mümkündür. Örnek olarak 2016 model bir aracınız bulunuyorsa ve 2021 senesi bandrol ödemesini öğrenebilmek için
İlgili vergi ödemesinin ait olduğu yıldan aracınızın modelini çıkartıp sonuca 1 ekleyerek bulabilirsiniz. Örneğin 2015 model bir aracınız varsa 2021 yılı bandrol ödemesi için araç yaşını 6 (2021-2016+1=6) şeklinde seçmeniz gerekmektedir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi nasıl ödenmektedir?
Anlaşmalı bankalar üzerinden istediğiniz bankaya nakit bir şekilde veya da Gelirler İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesini kullanmanız durumunda kredi kartı ile online şekilde ödeme gerçekleştirebilirsiniz.
MTV ne zaman ödenmelidir?
İki taksit halinde her sene temmuz ile ocak aylarında gerçekleştirilen ödemenin son ödeme tarihi ise her sene 31 Ocak ile 31 Temmuz tarihleri olarak belirlenir. Vergi dairelerinde yoğunluk ya da resmi tatil tarihleri de baz alınarak son ödeme tarihleri birkaç gün uzatılması söz konusu olabilmektedir. Talep durumunda mükellef iki taksidi de aynı anda peşin bir şekilde ödeyebilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi için gecikme cezası nasıl hesaplanmaktadır?
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde gecikme cezası ise aylık %2 gecikme faizi işletilerek uygulanmaktadır. Örneğin 1000 TL borcu bulunan kişi ödemeyi 1 ay geciktirirse ceza 20 TL olmaktadır.
2018 senesi ve sonrasında alınmış olan araçlarda taşıt değeri neye göre belirlenir?
2018 senesi ve sonrasında alınan araçlar için yeni düzenlemelere göre 1 Ocak 2018 tarihinden sonra trafiğe tescil işlemleri ilk kez gerçekleşen kaptıkaçtı, otomobil, arazi araçları ile benzer araçların MTV hesaplaması gerçekleşirken satın alma değerleri de göz önünde bulundurulur. Satın alma değerleri tespit edilirken satın alma işlemleri de göz önünde tutulur. Satın alma değerleri tespit edildiğinde ise ödenmiş olan vergilerin hariç tutulması araç için ödenecek tutarın baz alınmasında esastır. Yani taşıtların teslimi için ilk iktisap ile ithali üzerinde katma değer matrahını oluşturmakta olan unsurlardan teşekkül etmekte olan değer ifade edilmektedir.
Bandrol – MTV hesaplama aracı ne kadar güvenilirdir?
MTV Hesaplama aracımız ile gerçekleştirilen sorgulama işlemi bilgilerin eksiksiz girilmesi durumunda %100 oranında doğru sonuçlar vermektedir.
Güncelleme Tarihi: 5.11.2021
Güncelleme Tarihi: 5.11.2021
Güncelleme Tarihi: 5.11.2021
Güncelleme Tarihi: 10.01.2022
Güncelleme Tarihi: 10.01.2022
Hesaplama araçlarımızı sizden gelen öneriler doğrultusunda geliştiriyoruz.
İhtiyaç duyduğunuz hesaplama aracı talebiniz ya da mevcut hesaplama araçlarımızla ilgili önerileriniz varsa aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.
En çok kullanılan benzer hesaplama araçları...
Finans, Hukuk, Sigorta, Muhasebe, Vergi, Matematik, Sağlık, Bilişim
Bilimsel Hesap MakinesiGüncelleme Tarihi: 5.11.2021